Műcsarnokblog

Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon - Beszélgetés Fukui Yusuke képzőművésszel

2020. június 24. - Műcsarnok Kunsthalle Budapest

„Az emberi lét szélben libegő gyertyaláng” (japán közmondás)

fukui_yusuke_1.jpg

Tovább

Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon - Beszélgetés Cseh Lili szobrászművésszel

Cseh Lili szabadjátéka

– Életünk során fura kapcsolódásokba botlunk. A 90’ évek végén és a 2000-es évek elején magas színvonalú angol kiadványokban dolgozhattam. Kulturális híreket szerkesztettem, és igyekeztem sok örömteli kapcsolatokra szert tenni, főként a képzőművészet területén. Ez idő tájt ismertem meg Délceg Katalint, aki létrehozta az egyik legkomolyabb hazai képzőművészeti galériát, a Dovint. Nem lehetett megkerülni, ha Budapestet ajánlottuk akár külföldi, akár magyar érdeklődőknek. Fiatal szobrászként Te is ide tartoztál. Hogyan emlékszel vissza a pályád kezdetére, és mit jelentett akkor egy jelentős galériához tartozni? Inspiráló volt-e a nagyok között lenni?

Tovább

SZABADJÁTÉK – a művészet tágassága - “A Műcsarnok azé, aki kiállít benne.”

Beszélgetés Szurcsik József képzőművésszel, meghívott kurátorral a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalonról és sok minden másról is.

szurcsik_1.jpg

Szurcsik Józseffel a Műcsarnokban, a „Szabadjáték – II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon” okán készültem beszélgetni, de előtte fontosnak tartottam, hogy ellátogassak a B32 Galériába és megnézzem „Romantikus táj égő házzal” című kiállítását. Nagyon felkavaró anyagot láttam, és ismét rájöttem, milyen fontos a művész verbális megnyilatkozása és a művészettörténész kiegészítése. Ugyanis teljesen félreértettem Szurcsik képeit. Úgy gondoltam, hogy a képei segítségért üvöltenek, hogy vedd észre, elpusztulunk, minden ég és füstöl.

Tovább

Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon - Beszélgetés Szabó Franciska festőművésszel

Beszélgetés Szabó Franciska festőművésszel

szabo_franciska_3.jpg

Fotó: mutermek.com

- Ha végignézzük a tanulmányai felsorolását, abból csillapíthatatlan tudásvágy tükröződik. Folyamatosan alkotó képzőművészként milyen viszonyban áll a tanulással, az ismeretek bővítésével? Úgy érzem, hogy a festészet mellett a Bölcsészkar elvégzése, a kommunikáció és médiatudomány, vagy a közoktatási vezető és pedagógus szakvizsga megszerzése a tudás átadásának igényére is enged következtetni.

Tovább
süti beállítások módosítása