Műcsarnokblog

Az idő rögzíthető....

2018. július 05. - Műcsarnok Kunsthalle Budapest

Szabó Réka Az idő rögzíthető című helyspecifikus installációja június 20-tól látogatható a Műcsarnok Kamaratermében. A művészeti körökben nagyra tartott, ám a hazai közönség számára kevésbé ismert művész installációi a fény különleges világába kalauzolják a látogatót.

Néhány szóban az alkotóról: Szabó Réka 1986-ban született Gyergyószárhegyen. Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem vizuális kommunikáció szakán szerzett diplomát. Számtalan kiállítást mutatott be eddig. 2014-ben elnyerte az 5. Horváth Biennálé Digitális Illusztráció Különdíját, illetve a Madách 150 Alkotói Díj első díját képzőművészeti kategóriában. Az Erdélyi Művészeti Központ weboldalán így vall magáról:

„A természet a maga ravasz módján egyszerű, csakhogy ez az egyszerűség nem közvetlenül mutatkozik meg, ehelyett rejtvényeket kínál. Természetművészeti installációim fő célja ezen rejtvények megismerése, feltárása egyfajta globális jó érdekében. A természet elemeit felhasználva a környezetvédelem jegyében készítek konceptuális installációkat. Néha tudatosan reagálok egy adott környezetvédelmi problémára, helyspecifikus munkákat hozok létre, melyeket a mulandóság jellemez.”

img_8889-2.jpg

Szabó Réka installációi időtlenek és határtalanok. A fénnyel és a térrel való játéka túlmutat a Műcsarnok falain. Az ablakok ismerős látványa napszaktól függően újabb és újabb rejtett világokat tár elénk. Az ablakoktól kifeszített cérnaszálak minden pillanatban újabb műalkotást hoznak létre, amely egyszeri és megismételhetetlen, akárcsak az élet minden másodperce.

img_8903-2.jpg

Az installáció előtt állva a nézőben önkéntelenül is megfogalmazódik: ebben a rohanó világban vajon nem megyünk el értékes mondatok, gondolatok, élmények mellett? Az ablakon ki- vagy betekintve vajon csak nézünk, vagy látunk is? Mennyire ismerjük az unalomig ismert kép részleteit? És ha ezekre az apróságokra nem figyelünk, vajon mást észreveszünk a környezetünkből? Ugyanakkor felmerül a kérdés: ha másnap és harmadnap is visszalátogatnék Szabó Réka kiállítására, ugyanabban az időpontban valóban mást fogok látni?

img_8895-2.jpg

Vagy a művész képes a lehetetlenre: rögzíteni a fényt és az időt? Képes megfogni a megfoghatatlan? Tapasztalatom szerint a pillanat, ha meg is ismételhető, akkor is egyedi. Másodjára, harmadjára számomra mást és mást mutatott a tér: egyik látogatáskor azt éreztem, a fény határtalan, míg a következő alkalommal mintha láthatatlan börtön falait emelte volna körém, ami megfojt és elnyom.

Önben, kedves Olvasó, milyen gondolatok ébredtek a terembe lépve?Szabó Réka Az idő rögzíthető című kiállítása augusztus 5-ig látogatható a Műcsarnokban.

Írta: Vámosi Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://mucsarnok.blog.hu/api/trackback/id/tr5614094213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása