Műcsarnokblog

Isten veled, Mexikó! Térj vissza – Volver!

2019. szeptember 19. - Műcsarnok Kunsthalle Budapest

Szeptember 22-én 16.00 órakor a Műcsarnokban egy különleges koncertre kerül sor.

A legnépszerűbb mexikói és latin-amerikai dallamok megidézésével búcsúzik a FRIDA ORSZÁGA Guillermo Kahlo mexikói fotográfiai című kiállítás. A finisszázs fellépő művészei a Volver La Vida latin együttes tagjai.


volver1.jpg

 

A művészeti-hídépítő munka egyik iskolapéldája a Volver La Vida együttes létrejötte, melyet négy, közös zenei nyelvet beszélő művész alapított 2018-ban. Csáki András Junior Prima díjas gitárművészt, Miskolczi Anita csellóművészt, valamint Manuel B. Camino mexikói basszbariton és Bojta Zsuzsanna mezzoszoprán énekeseket a latin zene iránt érzett szenvedélyes szerelem és az eddigi közös munkák során kialakult harmónia hozta össze. Zenéjük felöleli a latin népek zenéjét Dél-Amerikától Spanyolországig, a mexikói daloktól a forró tangókig. Mindezeket saját hangvételben, Jeszenszky-Böhm Attila sodró hangszerelésében és az alkalmakhoz illő összeállításban adják elő koncerttermekben és fesztiválokon világszerte, élvezve és kifejezve a latin zene szabadságát.

Augusztus nyárestén szerencsémre – és teljesen véletlenül – hallgathattam meg őket: a Belváros szívében, a Zeneakadémia melletti, igényes és változatos koncertprogramjáról ismert Szent Teréz Plébániatemplomban lépett fel a Volver La Vida.

Az együttes tagjai folyamatosan koncertező klasszikus zenei művészek, ráadásul mindegyikük Bach-rajongó, nem volt nehéz megtalálniuk az összefüggést a latin-amerikai muzsika és Bach zenéje között. A templomi koncert első felében a német géniusz műveit, a második részben Bachhoz kapcsolható latin-amerikai és spanyol műveket hallhattunk, két döbbenetes operahanggal: Manuel basszbaritonjával és Bojta Zsuzsanna dús, telt mezzoszopránjával. Az együttes állandó vendégművészei, Szatzker Zsanett harmonikaművész és Devich Benedek Fischer Annie-ösztöndíjas nagybőgőművész is bekapcsolódtak a terézvárosi Bachianas latinas koncert programjába.

volver4.jpg
Amikor megtudtam, hogy a Műcsarnok velük búcsúzik Mexikótól és Guillermo Kahlo fotóitól, felderült a szívem. Elképesztő zenei élményben lesz része a finisszázs közönségének, méltó tiszteletadás a mexikói tájtól és a csodálatos műemlékek múlt század eleji fotográfiáitól!

Bojta Zsuzsanna vallomása szerint sokáig azt érezte,  mezzoszopránként nem mer a latin zenéhez nyúlni, mindaddig, amíg nincs mellette valaki, aki autentikus, biztos támaszt és útmutatást adhat neki. Azután találkozott a Magyarországra érkező Manuel Betancourt Camino basszbaritonnal, aki Mexikóban, a Guanajuato állambeli San Felipében nőtt fel. A zene iránti szenvedélye az operaénekesi karrier felé vitte. 1993-tól 1999-ig a moreliai konzervatóriumban, majd a mexikóvárosi Nemzeti Konzervatóriumban tanult, majd Placido Domingo-ösztöndíjat kapott, mellyel Izraelben és Puerto Ricóban, a New York-i Metropolitan operaénekesei által tartott mesterkurzusokon fejlesztette énektudását. Abban a mexikóvárosi Nemzeti Operaházban kezdett énekelni, amelynek világhírű üvegfüggönyét és szecessziós üvegkupoláját a magyar Maróti Géza tervezte. Azóta több mexikói színházban és nemzetközi fesztiválokon is sikert aratott. 2005-ben a Zürichi Operaház tagja lett, majd a francia National de Rhin operában énekelt. 2010-től szabadúszóként dolgozik, több színháztól kap felkéréseket az operairodalom olyan szerepeire, mint Figaro a Figaro házasságában (Opera de Massy, Opera Théâtre D’Avignon, Abbaye Theater of Luxemburg); a Hamupipőke Dandini-je (Landestheater Niederbayern); Baltazar szerepe Menotti tévéoperájában, az Amhal és az éjszakai látogatókban (National Theater of Luxemburg); a Költő Rossini Éljen a Mama című vígoperájában (Grand Théâtre de Reims, Opera de Rouen Haute Normandie), vagy a Rigoletto Marullója (Opera National du Rhin).

volver2.jpg

A mexikói és latin zene midig is az élete része volt, hiszen családjában állandóan körülvette őt az autentikus népzene. A gyökerekhez való visszatérést és szülőföldje kultúrájának közvetítését küldetésének tartja.

Manuel életének egyik nagy álma volt, hogy Európában élhessen és énekelhessen. Magyarországot választotta: magyar feleségével együtt Dunakeszin él. Szentendrén, a Duna partján állva ezt mondta: „Ez olyan, mint a szülőfalum, csupán annyi a különbség, hogy ott színesebbek a házfalak!”

Bojta Zsuzsanna Manuellel együtt vágott bele a latin zene világába, az ő segítségével tökéletesíti a spanyol tudását és pontosítja a  ritmusváltásokat. Mindketten imádják a szentendrei Duna-partot, úgy tartják, hogy az együttes által játszott zenei világ tökéletesen passzol oda, ha nem is tenger, hanem folyó hullámzik mellettük… 

Be kell vallanom, számtalan zenekari változat után először hallottam a Libertangót énekhangon, és úgy érzem, a szabadságról még sosem énekeltek ilyen szerelmes szenvedéllyel.

Szeptember 22 –én, délután 4-kor Manuel és Bojta Zsuzsanna éneke mindenki szívét felolvasztja, felforrósítja a kora őszben a Műcsarnok termeit.

volver3.jpg

Fotó: Műcsarnok

FRIDA VILÁGA
Mexikó és Latin-Amerika leggyönyörűbb dalai
PROGRAM:
Előadók:
Manuel B. Camino – basszbariton
Bojta Zsuzsanna – mezzoszoprán
Narihito Mukeda – zongora

Repertoár:

Consuelo Velasquez: Besame Mucho
La Llonorona
Maria Grever: Te quiero dijiste
Maria Grever: Jurame
Carlos Eleta Almarán: Historia de un amor
A. Lara: Solamente una ves
A. Lara: Granada
Quirini Mendoza y Cortés: Cielito Lindo
Piazzolla: Oblivion

írta: Hangyál Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://mucsarnok.blog.hu/api/trackback/id/tr215130310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása