Műcsarnokblog

KÉZ|MŰ|REMEK és Művészetpedagógia

2018. június 26. - Műcsarnok Kunsthalle Budapest

A Műcsarnok tinédzsereknek szóló művészetpedagógia foglalkozásáról már meséltem Önöknek. A hétvégén felsős diákokkal és a foglalkozást vezető Schopp Ildikóval jártam be KÉZ|MŰ|REMEK kiállítást.

Az Ildikó vezette foglalkozás négy korosztályt szólít meg: az 5-8 éves óvodásokat, a 8-10 éves kisiskolásokat, a 10-14 éves felsősöket, illetve a középiskolásokat. Programjai az egyes életkoroknak megfelelő eszközökkel igyekeznek érdeklődő, a művészetekre nyitott fiatalokat nevelni. Az egészen picik a mesék világán keresztül ismerik meg a kézműves hagyományokat. Az alsós diákok a kiállítás motívumai után kutatnak, míg a felsősök a tárgyak történetében mélyednek el. A tinédzserek pedig a velünk élő mesterségekkel foglalkoznak és tovább éltetik a jövő számára hasznos hagyományokat.

dsc_0049.JPG

A nyári táborok előtti utolsó foglalkozáson a záhonyi általános iskola diákjaival kalandoztunk. Tanáruk, Szvák Jánosné Éva tizenkét éve szervez művészeti táborokat a nyári szünet első hetében. A ukrán határ menti városból tizenkét kisdiák tölt egy hetet Budapesten és környékén, hogy bejárják a múzeumokat, művészetpedagógiai programokon vegyenek részt. Nem titkolt cél, hogy a gyerekek kultúrafogyasztó, a művészetekre érzékeny, érdeklődő felnőttekké váljanak.

image2.jpeg

Schopp Ildikó foglalkozása tematikájában és hangulatában is értőn szólítja meg a kiskamaszokat. Felnőtt létemre azon kaptam magam, hogy magam is szívesen rajzolnék a gyerekekkel együtt.  Öröm volt megtapasztalni, hogy ez a tizenkét, gyökeresen eltérő környezetből érkezett iskolás milyen felkészülten, micsoda tudással és kreativitással jött ide. Ildikónak a népművészetet, hagyományokat és társadalmi kérdéseket feszegető kérdésire mindig tudták a választ, a tárgyak játékos megismerésébe pedig örömmel vetették bele magukat. A rajzos rejtvények éppúgy lekötötték a figyelmüket, mint a beszélgetős, kicsit oktató jellegű elemek. image3.jpeg

A foglalkozás végére a gyerekek nemcsak a kiállított tárgyakkal ismerkedtek meg, hanem azokkal a kézműves remekekkel is, amelyek esetleg a világ egy távoli táján honosak. Történeteket, azonosságokat és különbségeket kerestek a kiállított kincsek között, és látható volt, hogy életre szóló élménnyel távoztak a Műcsarnok KÉZ|MŰ|REMEK kiállításáról. 

Akit érdekelnek a művészetpedagógiai vagy családi események, azok a Műcsarnok weboldalán tájékozódhatnak. Múzeum- és kiállításkedvelő szülőknek, nagyiknak igazán tartalmas szórakozást. ígérnek a programok.

Írta: Vámosi Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://mucsarnok.blog.hu/api/trackback/id/tr714073411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása