Műcsarnokblog

Amit nem tudtál John Malkovichról

2018. május 25. - Műcsarnok Kunsthalle Budapest

 

20180522_malkovich_mucsarnok_web.jpg

Fotó: Nyirkos Zsófia         

 

John Malkovich egyike azoknak a hollywoodi sztároknak, akit kicsik és nagyok, férfiak és nők egyaránt ismernek és nem okoz gondot felidézniük legalább egy filmjét. Nem meglepő, hogy a híres amerikai fotográfus, Sandro Miller ezt a kivételes tehetségű színészt kérte fel alkotótársául a kamera mesterei előtt tisztelgő fotósorozatához. A Műcsarnok június 3-ig látogatható kiállításán újabb oldaláról ismerhetjük meg Malkovichot. Ennek apropóján gyűjtöttünk csokorba 15 érdekességet Hollywood nagyágyújáról.

Teljes neve John Gavin Malkovich.

Apai ágon horvát származású, a nagyszülei Ozaljból származnak. Anyai részről angol, francia, német és skót felmenőkkel rendelkezik. Ennek köszönhetően anyanyelvi szinten beszél franciául; közel tíz évig élt és játszott Franciaországban.

johnmalkovich-1972-seniorportrait.png

Tizenhat évesen kimondottan duci fiú volt. Egy nap elhatározta, hogy diétázni kezd. Négy hónapig az amerikai gyerekek egyik kedvenc gyümölcszseléjét, a Jell-O-t ette. Harmincöt kilótól szabadult így meg. Mikor egy riporter megkérdezte tőle, mit szóltak a szülei a szokatlan fogyókúrához, csak ennyit válaszolt: "- Fura családom van, kétlem, hogy észrevették volna."

Fiatal korában érdekes foglalkozásokat űzött: káposztát szeletelt egy gyorsétteremben, tojástekercset sütött, falat mázolt, irodaszerekkel házalt, sőt Chicagóban iskolabuszt is vezetett. Saját bevallása szerint nem ő volt a legnépszerűbb sofőr a diákok körében.

Jelmeztervezést tanult az egyetemen, ennek köszönhetően alkotta meg a saját, kardigánokból, dzsekikből és színes sálakból álló kollekcióját.

letoltes.jpg

Első szerepe a Broadwayen Biff karaktere volt Az ügynök halálában, Dustin Hoffman oldalán. Az előadás televíziós adaptációjáért 1985-ben Emmy-díjjal jutalmazták.

Először Robert Altman szavazott Malkovichnak bizalmat filmszínészként az 1978-as, Esküvő című filmjében.

Habár van Emmy-, Golden Globe- és BAFTA-díja, az áhított Oscart még nem sikerült elhoznia. Első jelölését 1985-ben kapta a Hely a szívemben legjobb férfi mellékszereplőjeként. Másodszor 1994-ben, a Célkeresztbenért kapott nominációt, de akkor sem az ő nevét húzták ki a borítékból.

2013-ban megmentette egy 77 éves férfi életét Torontóban. Az idős ember elesett és egy fémdarab elvágta a torkát, a színész pedig életben tartotta a mentők megérkezéséig. Miközben az ujjával nyomta a vérző sebet, így mutatkozott be a sérült férfinak: „John vagyok, és tudom, hogy meg fog gyógyulni.”

Főszerepet kapott Robert Rodriguez 100 év: a film, amit sosem látsz című alkotásában. A rendező három jövőképet vázol a filmjében, és a címmel egyáltalán nem hazudik: 2115-ig senki nem nézheti meg, addig egy titkos helyen őrzik.

Annyira utálja és elítéli a politikát, hogy 1972 óta nem vett részt szavazáson.

being-john-malkovich-spike-jonze-john-malkovich.jpg

Amikor Spike Jonze és Charlie Kaufman megkereste A John Malkovich-menet ötletével, azt javasolta, inkább készítsenek filmet Tom Cruise-ról. Erről azt nyilatkozta az Independent című lapnak: „- Egyáltalán nem a film témájáról vagy üzenetéről van szó, hanem arról, hogy a világ egy öntelt, nárcisztikus alaknak tart, ha egy olyan filmnek vagy a főszereplője, ami ráadásul a saját nevedet viseli.” Jonze és Kaufman ennek ellenére ragaszkodott hozzá, és nem is tévedtek; a film kritikai és közönségsiker lett.

A csendes hobbikat kedveli: imád kötni és hímezni.

call-of-duty-advanced-warfare-exo-zombies-descent-trailer-2.jpg

A Call of Duty: Advanced Warfare című videójátékban ő kölcsönzi a hangját a zombik vezetőjének. Ez azért is furcsa, mert utálja a hangját. Conan O’Brien műsorában ezt nyilatkozta: „- Amikor hallom magam – igyekszem elkerülni, amennyire csak lehet –, mindig úgy tűnik, hogy valaki olyan hangját hallom, akit évekig nehéz drogok fogyasztására kényszerítettek.”

Feltűnik Annie Lennox Walking on Broken Glass című dalának videoklipjében...

...és ugyanazt a jelmezt viseli, mint a Veszedemes viszonyokban. Apropó, Veszedelmes viszonyok: Malkovich a mai napig nem hiszi el, hogy Michelle Pfeiffer egyáltalán szóba állt vele, nemhogy forró viszonyba keveredtek volna.

Írta: Vámosi Eszter és Kővári György Márió

A bejegyzés trackback címe:

https://mucsarnok.blog.hu/api/trackback/id/tr6513995600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása